Професор Валентин Лазуренко і магістр освітньої програми «Історія, музеєзнавство та експертиза культурно-історичних цінностей» Володимир Зозуля долучились до культурологічних заходів у Переяславі

13 жовтня 2023 р., виповнилося рівно 100 років від дня народження видатного діяча культури України, музейника і пам’яткоохоронця, першого директора Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», Героя України Михайла Івановича Сікорського.

Протягом дня у місті, за ініціативи музейників, істориків та міської влади відбулася низка заходів: відкриття пам’ятного знаку у Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини; спільне відкрите засідання Вченої ради та Науково-методичної ради НІЕЗ «Переяслав» у ході якого відбулася презентація історико-біографічного видання «Михайло Сікорський: вшанування творця переяславських музеїв» та багато іншого. Врешті на території поблизу Просвітницького центру по вулиці Тараса Шевченка, навпроти Музею Заповіту Т.Г. Шевченка НІЕЗ «Переяслав» відкрили довгоочікуваний пам’ятник Михайлу Івановичу Сікорському.

До усіх перелічених заходів активно долучилися представники кафедри історії та права Черкаського державного технологічного університету професор кафедри, доктор історичних наук, професор, голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Валентин Лазуренко і магістр другого року навчання освітньої програми «Історія, музеєзнавство та експертиза культурно-історичних цінностей» Володимир Зозуля.

Професор Валентин Лазуренко і магістр Володимир Зозуля взяли участь за участі сковородинівців, музейників всіх поколінь, інтелектуалів міста Переяслава у спільному відкритому засіданні Вченої ради та Науково-методичної ради НІЕЗ «Переяслав» у адміністративному приміщенні Заповідника.

Вшанувавши хвилиною мовчання захисників та мирних жертв що полягли в горнилі російсько-української війни, поклавши квіти до могили Михайла Івановича Сікорського, з вітальними словами та ґрунтовними промовами до присутніх звернулися – генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич; політик та громадський діяч Микола Томенко; політик та громадський діяч, народний депутат Верховної Ради України І, ІІ, III, IV та VI скликань, борець за незалежність України у XX сторіччі й член партії В’ячеслава Чорновола «Народний рух України» Іван Заєць; ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур; доктор історичних наук, професор, проректор з гуманітарно-виховних питань Черкаського державного технологічного університету, голова Черкаської обласної організації НСКУ Валентин Лазуренко, професор кафедри етнології та краєзнавства Київського національного університету імені Тараса Шевченка Анатолій Коцур; перший заcтупник генерального директора Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» Борис Глазунов; колега Михайла Івановича Сікорського, яка працювала завідуючою фондами заповідника Лариса Годліна та інші.

Понад годину промовці ділилися спогадами про Сікорського, оцінювали його вагомий внесок в українську культуру та музейну справу, наголошували на непересічності цієї постаті, її важливості як для Переяслава так і всієї нашої України. Принагідно даті Департамент культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики України надіслав лист, текст якого зачитали на заході. Згодом світ побачить окремий матеріал про цей вагомий і пам’ятний захід.

Від колективу Черкаського державного технологічного університету, від краєзнавчої спільноти Черкащини привітав учасників заходів, зазначивши, що черкащани глибоко пишаються своїм земляком та подарував заповіднику видання, підготовлене науковцями кафедри історії та права ЧДТУ “Черкащини славетні імена”, в якому вдячні черкащани згадують величину постаті Михайла Сікорського. Валентин Лазуренко і Володимир Зозуля змогли оглянути до 100-річчя М.Сікорського дві виставки – «Ювілейний калейдоскоп. До 100-річчя Героя України Михайла Сікорського» яка вміщує світлини та листування Михайла Івановича й «Книга в житті Михайла Сікорського» яка увібрала в себе десятки книг із архівів особистої бібліотеки ювіляра з дарчими підписами Михайлові Івановичу від вдячних письменників, істориків, науковців з якими був знайомий або, свого часу, мав зустрічі зодчий переяславських музеїв.